Perşembe, Ocak 9, 2025
Teknik bilgiler

Çiftçi Sorunları ve Çözüm Önerileri

Sorun: Yetiştiricilerin teknik bilgi düzeylerinin yetersiz olması.

Çözüm Önerisi: Yetiştiricilerin bilgi düzeylerini arttırmak için neler yapılabilir?

Yayım hizmetlerinin yetersizliğinin yanı sıra teknik, malî ve idari konularda hayvancılıkta uğraşanlara yeterli bilgi veren kuruluşlar da yoktur. Basın-Yayın, Radyo ve özellikle televizyondan pratik eğitim programlarıyla yararlanılmalı, hayvancılık konusunda çeşitli dokümanlar hazırlanarak yaygın olarak demonstrasyon çalışması yapılmalıdır.


Sorun: Bölgede hayvansal ürünlerin pazarlanmasında sorun var.

Çözüm Önerisi: Bölgede hayvansal ürünlerin pazarlanması nasıl yapılmalıdır?

Doğu Anadolu Bölgesi’nde işletmelerin çoğu, küçük ölçekli aile tipi işletmelerdir. Bu işletmeler, geniş bir alana yayılmış durumdadır. Ayrıca, bu işletmelerin ortak çıkarlarını koruyacak organizasyonlar da bulunmamaktadır. Bu durum, üretilen ürünlerin uygun bir fiyatla satılamamasına neden olmaktadır. Özellikle süt fiyatları, süt fabrikaları ve çevredeki mandıralar tarafından belirlenmektedir. Belirlenen fiyat ise üreticiyi tatmin etmemektedir. Bu olumsuzluk, özellikle sığır yetiştiriciliğinin gelişmesini engelleyen en önemli etmenlerden birisidir. Hayvancılığın geliştirilmesi için, özellikle pazarlama sorununun çözümlenmesi gereklidir. Bunun için, öncelikle yetiştiricilerin pazarlama örgütlerini kurmaları veya kooperatifleşmeleri sağlanmalıdır.


Sorun: Yem ve besleme konusunda yetiştiricilerimiz bilinçsiz.

Çözüm Önerisi: Yem ve besleme hakkında neler yapılabilir?

Bölgede yetiştirilen hayvan varlığının fazla ve neredeyse tamamına yakının meraya dayalı olarak beslenmesi nedeniyle, meralar aşırı otlatılmamalı ve gerekli bakım-dinlendirme yapılmalıdır.

Üretilen karma yemlerde gerekli denetimler yapılmadığı için, üreticiler ucuz olan kalitesiz yeme yönelmekte ve sonuçta hayvanlardan beklenilen verimi alamamaktadır. Yetiştiriciler gerek kaba yem üretimi ve gerekse kaliteli karma yem kullanmanın avantajları hakkında bilgilendirilmelidirler. Kaliteli kaba ve kesif yem kullanımı, silâj üretimi teşvik edilmelidir.

Kârlılık azaldığından yetiştiriciler yem tüketimlerini kısmaktadırlar. İhtiyacı olan besin maddelerini temin edemeyen hayvanlar, verimlerini azaltmaktadırlar. Böylece; hem yem sanayicilerinin, hem de üreticilerin gelirleri azalmakta, sonuçta elde edilen hayvansal ürün miktarlarının azalmasından dolayı iç talebin karşılanması için ithalât yapılmakta, uzun vadede sektörle ilgili herkes zarar görmektedir.


Sorun: Sözleşmeli yetiştiriciler tarafından yetiştirilen hayvan ırkları verimlerinin düşük olması.

Çözüm Önerisi: Başarılı ve yüksek verimli bir hayvancılık için yüksek verimli kültür ırkı veya melezlerinden sürü oluşturulmalı yetiştiriciler kültü ırkı hayvanlar hakkında bilgilendirilmelidir.


Sorun: Yetiştirici hastalık ve hijyen konusunda bilgisiz.

Çözüm Önerisi: Hayvan hastalıklarına karşı düzenli olarak aşılama yapılmalı, hijyenik şartlara dikkat edilmelidir.